Dom Podcieniowy powstał jako kontynuacja i rozwinięcie analizy przestrzennej projektu konkursowego Mieszkanie Plus - jednego z modułów budynku bliźniaczego. Poniżej prezentujemy fragment tego projektu:

Po wielu analizach przestrzennych wnętrz tego domu, postawiliśmy na bardziej racjonalne i ergonomiczne rozwiązania w stosunku do wymogów projektowych konkursu, w którym należało uzyskać maksymalnie 80 m2 powierzchni użytkowej.
Zdecydowaliśmy się poszerzyć trakty, dodać nieco przestrzeni w strefie dziennej i podnieść cały budynek.
Dodatkowo, powiększyliśmy zaprojektowany podcienie do głębokości 1 m. Prezentujemy rzut poniżej, w jaki sposób kształtujemy finalnie tę przestrzeń wewnątrz:

W tej skromnej parterowej bryle zwieńczonej dwuspadowym dachem zastosowaliśmy ascetyczne środki formalne.
Przy okazji powiększenia funkcji uzyskaliśmy również całkiem przyjemne strefowanie wnętrza domu. Wyobraź sobie, że wchodząc do wnętrza tego domu wprost z ulicy masz na wprost kuchnię - lub aneks kuchenny, jeśli lubisz gotować w strefie dziennej, która znajduje się po lewej stronie od wejścia.
Po prawej stronie zlokalizowaliśmy strefę prywatną z 3 pokojami i łazienką. Bryła budynku jednoznacznie wydziela przestrzeń ogrodu od ulicy.
Brak garażu w bryle tego domu jest - naszym zdaniem - atutem tego projektu, ponieważ jest to projekt budynku ekonomicznego.
Możliwość dodania wiaty lub garażu dostosować należałoby na etapie indywidualnego projektowania na wybranym przez inwestora terenie - zgodnie z kontekstem.

indywidualny projekt domu polecany1

Leave a comment